REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_01.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_02.jpg

Contemporary yet taking reference to the Queenslander house vernacular was achieved by combining clean lines and laser cut screens with traditional elements such as weatherboards and louver shutters.

REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_03.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_04.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_05.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_06.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_07.jpg

Being a very compact secondary dwelling, the new gardenhouse takes full advantage of the subtropical climate by seamlessly connecting the living space with the terrace through a large bi-fold door

REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_08.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_09.jpg
REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_09.jpg

The triangular pattern used on the external screens is repeated on the window films to provide privacy and outlook at the same time.

REFRESHDESIGN_Wgbba-gardenhouse_10.jpg

Photographer: Roger D'Souza

WOOLlOoNGABBA GARDENHOUSE
 

Location
Woollongabba, Brisbane

Timeline
2014/15

REFRESH_icon_WoolloongabbaGH.jpg

This project was an infill-development behind an existing house on an inner-city site. Intended as a multi-generational home, the existing house and the new gardenhouse provide the opportunity for separation or inclusive use as a large family home. Dealing with a steeply sloping site and the existing house occupying the highest point of the site, the design needed to ensure the existing house still retained an enjoyable view over the yard and was not obstructed by the new build. The new structure is strategically placed into the slope to produce two level yards thus optimising the use of outdoor space. This strategy maintains privacy for the both houses, and does not compromise the aspect of the existing character house. 

2016 Architeam Award Finalist


TESTIMONIAL