Red Hill, Brisbane


Several in ground services and a stormwater overflow path crossing the site leads to an unconventional concept. Spot footings supporting the partly suspended building are placed strategically in an irregular layout to allow all pipework to stay in place. This solution at the same time avoids expensive civil works by allowing the stormwater overflow path to continue under the suspended slab. The four townhouses take reference from the traditional context, however interpret this in a contemporary way. Each townhouse has a double height outdoor space attached, to which every room can be opened up, thus taking full advantage of the subtropical environment. Using CLT (cross laminated timber) for structure adds to sustainability credentials, as does the green wall each dwelling enjoys in the double height terrace.