Habitat on Terrace Street View | new townhouse interprets existing queenslander
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace street view

The contemporary three-storey townhouse references the shape, architectural elements and materials of the adjacent Queenslander.

REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace facade details
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace glued together townhouses

A harmonious and minimalist palette of finishes and colours includes relief tiles, which create a play of light and shadow throughout the day.

REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace entries
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace living
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace interiors
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace courtyard

Living spaces extend into the landscape through the use of full height bi-fold doors. Floor and ceiling finishes seamlessly continue outside to further add to the feeling of spaces extending outdoors.

REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace entries
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace northern facade
REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace city views

Bay windows have been designed to take maximum advantage of the city views while offering protection from the sun through automatically controlled venetian blinds.

REFRESHDESIGN_habitat-on-terrace bathrooms

Habitat on terrace
[H.O.T.]

Location
Toowong, Brisbane

Timeline
2015-17

REFRESH_icon_HOT.jpg

This project is a successful example of medium density housing on an inner city suburban block. The critical element informing the conceptual framework for the project was context, both the local context of the greater precinct and immediate context of the adjacent existing Queenslander onsite, which is reinterpreted not only in shape and proportion, but also in experience. The three rear dwellings repeat this concept to form a set of ‘glued together’ houses. Being in a neighbourhood dominated by houses, this approach manages to retain the comforting scale for the individual and provides identity to each dwelling while still achieving homogeneity. Being a developer driven project, the feasibility hinged on the addition of the fifth dwelling on a mere 760m2 site which in turn tipped the scale in favour of value over cost.

2017 AIA Regional Awards Commendation

2017 AIA Queensland State Awards Commendation

2017 UDIA Queensland State Awards
Finalist

2017 The Plan International Award Finalist


TESTIMONIAL